2013/09/12

Köttfärsspett, ugnsrostade rotfrukter & kall vitlökssås.

Eller köttbulle på pinne om man frågar Kornelia.




Lägg pinnarna i blöt ett par timmar innan.

Köttfärssmet: Ca 500g blandfärs, 2 ägg, 3-4 msk mjölk, ströbröd, nymalen svartpeppar, salt och mozzarellaost. Tjoffa ihop allt till en smet. In i kylskåpet ett tag. Ca 2-3 timmar här, men funkar nog utan kylskåpstid också.

Ugnen kan ni ha på 225-250.

Skala, skär, krydda rotfrukterna. Jag använde morot, potatis och rödbetor. Mängd avgör man själv. Men ca 1 morot, ½ rödbeta och 1-2 potatisar/pp borde vara rimligt. Häll olivolja på en plåt med bakplåtspapper på. På med salt, nymalen grönpeppar och rotfrukterna. Toppa med tunt skuren gul lök.
Rulla långa korvar av färsen och tryck i pinnen. Lägg på en smord plåt. Olivolja använde jag.

In med plåtarna i ugnen i ca 30-40 minuter. Tills dess att rotfrukterna är klara. Får ni inte plats med allt i ugnen så kan man absolut göra spetten först och bara värma upp dom lite sedan.

Vitlökssåsen är löjligt enkel. 2-3 dl creme fraiche, 2-4 vitlöksklyftor. Låt stå i kylen tills det andra är klart.

Smaklig måltid.


Skulle egentligen ha gjort kåldolmar idag. Men efter att ha hittat larver i vitkålen som vi köpte IGÅR på coop norremark så blev det inget med det. Och några kåldolmar lär jag inte göra på ett bra tag framöver. Vidrigt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar